מהי פסילה מנהלית?
פסילה מנהלית היא פעולה שננקטת על ידי קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה, אשר פוסל את רישיונו של נהג למשך פרק זמן קצוב (90,60,30 ימים) בעקבות עבירות תעבורה. בכדי לפסול מנהלית נהג, יש לבצע שימוע תוך 72 שעות ממועד ביצוע העבירה.
הפסילה נועדה להגן על הציבור מפני נהגים שסיכנו את בטיחותם ובטיחות אחרים בכביש. בשל העובדה כי משך הזמן בין ביצוע העבירה להרשעת הנהג וגזירת עונשו בבית המשפט הוא ארוך, המחוקק התיר לקצין משטרה "לצנן" את הנהג המסוכן מהמשך נהיגה עד לגזירת עונשו ולמעשה "להכות על הברזל כל עוד הוא חם". עורך דין לתעבורה בצפת
סיבות לפסילה מנהלית
סעיף 47 לפקודת התעבורה מסמיך קצין משטרה לפסול נהג מנהלית כאשר הנהג עבר לעיניו עבירה מן העבירות שבתוספת הרביעית לפקודת התעבורה או בשל עבירה בה נהג גרם לתאונת דרכים בה נחבל או נהרג אדם.
העבירות העיקריות בתוספת הרביעית שיכולות להוביל לפסילה מנהלית של 30 ימים כוללות(רשימה חלקית):
נהיגה בשכרות - כאשר רמת האלכוהול בדם גבוהה מהמותר.
נהיגה תחת השפעת סמים - שימוש בחומרים אסורים בזמן הנהיגה.
עקיפה בדרך לא פנויה.
עקיפה מסוכנת תוך חציית קו הפרדה רצוף.
סיכון הולך רגל במעבר חצייה.
אי ציות לתמרור עצור- כאשר אי הציות היה בנוסף לאי מתן זכות קדימה.
רמזור אדום- כאשר חציית האור האדום היתה מלווה בהפרעה להולך רגל /רכב
נהג חדש המסיע מעל 2 נוסעים ללא מלווה.
תאונת דרכים - במקרה של תאונת דרכים עם נפגעים, החוק מאפשר לקצין לפסול מנהלית את רישיון למשך 60 ימים. במצב דברים בו מדובר בתאונה קטלנית בה נהרג אדם, לקצין אין שיקול דעת והוא מחויב לפסול את הנהג מנהלית, משך הפסילה המנהלית יעמוד על 90 ימים.
חובת עריכת שימוע
בטרם קצין משטרה יפסול את רישיון הנהיגה של נהג, עליו לערוך שימוע במקום או לזמן את הנהג לשימוע תוך 72 שעות ממועד ביצוע העבירה.
בשימוע הנהג רשאי לעלות טענות לעניין נסיבות ביצוע העבירה ו/או אי ביצוע העבירה ובנוסף נסיבות אישיות שמצדיקות סיבה ממשית לא לפסול את רישיונו מנהלית. בשימוע הנהג זכאי להיות מיוצג ע"י עורך דין לתעבורה.
במידה והנהג לא הגיע לשימוע שזומן אליו, רשאי קצין המשטרה לבצע את השימוע שלא בנוכחותו והנהג אף יחשב כמי שהודיעו לו על הפסילה במידה והקצין החליט לפסול את רישיונו מנהלית.
לאחר הצגת טיעוני הנהג או עורך דינו לקצין, על הקצין בטרם יקבל החלטה לשקול את מידת מסוכנות הנהג וזאת בהתאם לעבירה שביצע, עברו התעבורתי ונסיבותיו האישיות שהציג ולנמק זאת בהחלטתו.
ביטול או קיצור הפסילה המנהלית
נהג אשר נפסל מנהלית ע"י קצין משטרה, רשאי לערער על החלטת הקצין לבית המשפט לתעבורה.
בית המשפט במרבית המקרים יקיים דיון עד שבוע ימים ממועד הגשת הערעור ויבחן את טיעוני הנהג. בית המשפט ישקול החלטתו בהתאם לחומרת ביצוע העבירה, עברו התעבורתי של הנהג ושיקולים נוספים שהועלו בערעור באם החלטת הקצין הינה סבירה בנסיבות העניין ואם יש מקום לקצר או לבטל את הפסילה המנהלית.
לרוב, ביטול פסילה מנהלית דורש טיעונים ממשיים אשר נתמכים גם בטיעונים משפטיים ובית המשפט אינו ממהר להתערב בהחלטת קצין המשטרה. על כן, בכדי למקסם את סיכויי ההצלחה מומלץ להגיש את הבקשה לביטול פסילה מנהלית באמצעות עורך דין לתעבורה בצפון אשר לו הידע והניסיון בבקשות מסוג זה.
סיכום
פסילה מנהלית היא כלי חשוב שנועד לשמור על בטיחות הציבור בכבישים. הכרת הסיבות לפסילה, משך הזמן שיכולה להימשך, והדרכים לביטול או קיצור הפסילה, חיונית לנהגים בישראל. אם נתקלת במצב שנפסלת פסילה מנהלית או זומנת לשימוע בו רוצים לפסול את רישיונך מנהלית, מומלץ להתייעץ עם עורך דין בצפון המתמחה בתחום התעבורה כדי להבין את האפשרויות שלך בטרם תיפסל מנהלית ו/או לאחר שנפסלת מנהלית.
אם נתקלתם בבעיה בתחום התעבורה או במקרה מסוג זה, מוזמנים להתייעץ עם עו"ד לתעבורה ערן וייסמן.
コメント